Musikaalien historia ja nykypäivän tunnetuimmat musikaalit

Teatteriin meneminen on aina hauskaa ja kutkuttavaa. Vaikka elokuvia pääsee katsomaan helposti, ja kotonakin voi odottaa täysivaltainen kokemus elokuvan parissa, on teatterissa koettu esitys aina täysin eri asia, kuin ruudulta katsottu viihde. Oma erikoisuutensa teatterin piirissä ovat musikaalit, jotka viehättävät hyvän näyttelytyön lisäksi laulutaitoisilla esiintyjillä.

Musikaalit kiertävät usein vuodesta ja teatterista toiseen, mutta mitkä ovat kaikista klassisimpia ja tunnetuimpia musikaaleja teattereiden lavoilla? Lue tästä artikkelista lisää, niin tiedät – tai lähde vaikka Qredin avustamana itse katsomaan musikaaleja!

Musikaalien historia pähkinänkuoressa

Mikä musikaali on? Musikaalilla tarkoitetaan lavalla esitettyä näytelmää – tai elokuvaa – jossa tavanomaisen vuoropuhelun lisäksi näytelmään on lisätty musiikillisia esityksiä. Musikaaliteatteriin kietoutuvat voimakkaasti myös erilaiset tanssiin liittyvät kohtaukset.

Musikaalien historia ulottuu itseasiassa ihmiskunnan sivistyksen historian juurille, eli muinaiseen Kreikkaan ja Roomaan. Erilaiset esitykset, jotka koostuivat laulusta ja tanssista, olivat viikottaista hupia sen ajan ihmisille. Kristinuskon otettua vallan erityisesti Euroopassa, muuttuivat musikaalit 1500-luvulla enemmän kirkossa nähtäviksi kuoroesityksiksi, kuin näytelmätyyppisiksi viihde-esityksiksi.

1700-luvun aikana yhteiskunnan arvot muuttuivat ja muutokset näkyivät myös teattereiden lavalla, kun musikaalit saivat jälleen viihteellisemmän roolin. Erityisesti oopperat olivat suosittuja. Eniten nykymusikaalia muistuttava suunta otettiin teattereissa käyttöön kuitenkin 1800-luvulla Ranskassa, kun erilaiset poliittiset ja satiiriset esitykset saivat kansan suosion. Wienissä nähtiin myöhemmin romanttisia komedioita, jotka olivat pohjana modernille tavalle tehdä ja toteuttaa musikaaleja – suurin ero aiempiin oopperoihin oli se, että esiintyjät olivat laulajien sijaan näyttelijöitä.

Nykyiseen muottiinsa modernit musikaalit muotoutuivat kuitenkin Amerikassa, jossa dramaattisia show-elementtejä ei pelätty. Erityisesti New Yorkin kuuluisaa Broadway-teatteria pidetään nykyisen musikaalin kehtona. Broadwaylta levisivät suositut popkulttuuriin sopivat esitykset, joissa oli jännitystä, iloa ja vauhtia, ja joista tunnetta ei puuttunut. Ihan ensimmäisenä modernina musikaaliesityksenä pidetään esitystä nimeltä The Black Crook. 1950-luvulle tultaessa musikaalien maailma oli kaikkien saavutettavissa, ja niiden suosio yltyi.

Modernit musikaalit eivät enää välttämättä sisällä pelkästään kuuluisia sävellyksiä, vaan ne ovat läpisävellettyjä ja itsenäisiä esityksiä, ja tulevat tunnetuksi itsenään. Nykymusikaalit ovat usein kevyttä ja hauskaa viihdettä, ja sisältävät paljon populäärimusiikkia, mutta tyylejä on tietenkin paljon erilaisia, erityisesti pienemmillä lavoilla.

Nykypäivän tunnetuimmat musikaalit

  • Mamma Mia!

Mamma Mia! -musikaali perustuu lauluyhtye Abban musiikkiin, ja musikaalin nimi on otettukin yhdestä Abban tunnetuimmista kappaleista. Musikaali esitettiin Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran vuonna 1999.

  • Cats

Andrew Lloyd Webber on kuuluisan Cats -musikaalin säveltäjä. Ensi-illan Cats-musikaali sai 1980-luvulla Lontoossa. Musikaali kertoo lastensatuihin ja runoihin perustuen erilaisista kissoista, jotka elävät elämää omalla tavallaan.

  • Evita

Evita on myös Lontoossa ensi-iltansa saanut musikaali, joka kertoo Eva Perónista, joka oli Argentiinan presidentin Juan Perónin puoliso. Evitan ensiesitys tapahtui vuonna 1978.

  • Hair

Hair on hilpeä musikaali, joka kuitenkin taisteli erilaisten aatteiden puolesta aikanaan: musikaalin teemat pyörivät seksuaalisuuden, hippiliikkeen, sekä aikansa Vietnamin sodan ympärillä. Ensi-ilta oli New Yorkissa vuonna 1967.

  • The Phantom of the Opera

The Phantom of the Opera on 1980-luvulla ensi-iltansa saanut musikaali, joka nousi suosioon heti ilmestyttyään. Sitä esitetään edelleen runsain määrin ympäri maailmaa.