Rakenna teatteri kotiin lapsille – näin se tehdään

Lapsuus on ihanaa aikaa. Moni meistä muistaa omasta lapsuudestaan esimerkiksi loputtoman pitkältä tuntuvat hartaasti odotetut kesät, suosikkilelut, parhaat kaverit, jännittävät seikkailut luonnossa sekä esitykset. Niin, ne esitykset! Monella meistä ne ovat jo uponneet muistin syövereihin, mutta voimme vannoa, että jokainen meistä on niitä harrastanut. Yksi on esittänyt taikatemppuja, toinen laulanut kurkkuunsa pohjalta tai soittanut nokkahuilua, joku ehkäpä pitänyt muotinäytöksiä tao tanssinut. Yksi suosituimmista tavoista esiintyä varsinkin porukalla on tietenkin ollut teatteri – oli kyseessä sitten nukketeatteri tai ihan oikea teatteri maskeerauksineen:https://teatterimatka.fi/paakaupunkiseutu/ , jokaisella meistä on teatteriin liittyviä lapsuusmuistoja.

Nykyään meininki lasten keskuudessa on vähän erilaista. “Vähän” on jopa suuren luokan vähättelyä – aivan KAIKKI on muuttunut. Jäljellä ei ole enää paljoakaan siitä lapsuuden taiasta, jonka parissa me olemme varttuneet. Tämä surettaa tutkimusten mukaan suurta osaa vanhemmista, jotka toivoisivat lasten saavan jakaa edes joitakin heidän lapsuusmuistoistaan. Onneksi tämä ei ole ollenkaan mahdotonta toteuttaa kotioloissa – kyllä vaan, sinäkin voit osaltasi olla mukana luomassa omille lapsillesi yhtä taianomaista lapsuutta, kuin sinulla itselläsi on ollut. Alla annamme vinkkejä siihen, kuinka voit rakentaa lapsillesi kotiin teatterin, jossa he voivat leikkiä ja esittää sinulle hauskoja esityksiä. Tämä kaikki onnistuu vain muutaman yksinkertaisen vinkin avulla! Kukapa olisikaan arvannut, että esimerkiksi keittiöhana on todella keskeisessä roolissa lasten unohtumattomia teatterileikkejä. Näistä vinkeistä pääsevät nauttimaan myös vanhemmat!

Teatteri lapsille omassa kodissa – näin se onnistu

Ensimmäinen (ja yksi tärkein) osa teatterikokemusta on tietenkin maskeeraus ja puvustus. Tässä kohtaa hyödyksi tuleekin se jo aiemmin mainittu keittiöhana, sillä vettä tullaan tarvitsemaan varmasti. Tästä syystä onkin loogista muuttaa kotimme keittiö väliaikaisesti tämän suuren teatterim pukuhuoneeksi. Kaivele vähän kotisi varastoja ja tuo lastesi käyttöön vanhoja vaatteitasi, naamiaisasuja, hattuja, peruukkeja, aurinkolaseja ja maskeja – mitä tahansa keksitkään. Kokoa keittöhanan läheisyyteen kasvomaaleja ja meikkejä, tietenkin sellaisia, jotka olet valmis uhraamaan näille pienille teatteriartisteille. Halutessasi voit myös auttaa meikki- ja puvustustouhuissa, mutta varaudu siihen, että näillä pienillä tyypeillä saattaa olla melko tarkat sävelet siitä, millaisen lookin he esitykseensä haluavat. Ja sietää ollakin – sehän on heidän ikioma shownsa!

Toinen tärkeä osa esitystä pn tietenkin lava ja sen lavastus. Oiva paikka tälle on esimerkiksi olohuone, jonne voit koota rekvisiitaksi tuoleja, vilttejä, tyynyjä ka pahvilaatikoita. Voit myös antaa nikkareille pensselin käteen ja antaa heidän tuunata pahvilaatikosta haluamansalainen – tuleeko siitä hurjan nopea ralliauto, valonnopeudella kiitävä avaruusalus, suurennuskone vai jotakin muuta? Lasten mielikuvitus on rajaton ja he yllättävät taatusti mielikuvituksellaan sinutkin. Anna heille avaimet tähän taianomaiseen leikin maailmaan ja istu itse sohvalle katselemassa – hetken ajan ehkä tuntuu aivan siltä, kuin olisit itsekin taas lapsi!