Teatteri koostuu muistakin kuin näyttelijöistä

Teatteri on hieno elämys ja katsojille usein parin tunnin pituinen. Näytelmien ja esitysten takana on kuitenkin viikkojen, usein jopa kuukausien työ ja teatterissa työskentelee huomattavan paljon henkilökuntaa näyttelijöiden lisäksi. Kun he tekevät työnsä hyvin, yleisö ei edes huomaa heidän olemassaoloaan. Tämä ei kuitenkaan millään tavoin vähennä heidän työpanoksensa arvoa ja teatterin muu henkilökunta ansaitsee yhtä lailla kiitosta kuin näyttelijätkin.

Puvustus ja lavastus

Puvustus- ja lavastustiimi tekee teatterissa todella tiivistä yhteistyötä näyttelijöiden, käsikirjoittajien ja ohjaajien kanssa. Heidän tehtävänään on luoda teatterin visuaalinen ilme, eli esimerkiksi tehdä lavasteet sellaiseksi, että ne sopivat kirjoitettuun kohtaukseen ja välittävät tunnelman oikeanlaisena.

Puvustukseen kuuluu myös maskeeraustiimi ja he joutuvat toisinaan käyttämään luovuuttaan halutessaan välittää näyttelijöiden olemuksen yleisölle, joka saattaa istua melko kaukanakin. Erilaiset teatterimeikit, naamiot ja päähineet kuuluvat maskeeraustiimin vakiovarusteisiin. Puvustus tekee toisinaan puvut itse tai turvautuu teatterin vanhoihin varastoihin. Toisinaan he saattavat myös hyödyntää naamiaisasuliikkeitä, kuten partyking.fi, josta löytää asujen ohella helposti myös esimerkiksi rekvisiittaa lavastukseen.

Tekniikka

Tekniikan puoleen kuuluvat kaikki näyttämöön ja teatteriin liittyvä tekninen työ, kuten ääni ja valaistus. Onnistuneessa näytelmässä kaiken on oltava kohdallaan tunnelman luomiseksi, joten ääni- ja valoteknikot harjoittelevat usein tiiviisti näyttelijöiden kanssa ennen esitystä.

Tuottajat ja hallinto

Tuottajat ja hallinto hankkivat näytelmän rahoituksen ja hoitavat monia hallinnollisia asioita, kuten palkanmaksun ja budjetin laatimisen. Toisinaan tuotannon vastuulla on myös promootio, mikäli siihen ei ole omaa tiimiä. Promootion tarkoituksena on tuoda teatterille ja näytelmille julkisuutta ja saada lippuja myydyksi.

Asiakaspalvelu, laitoshuolto ja siivous

Asiakaspalvelussa vastataan lipunmyynnistä ja muista mahdollisista kysymyksistä, joita asiakkailla saattaa olla teatteriin liittyen. He myös toimivat näytelmissä opastajina ja ohjaajina yleisölle esimerkiksi paikkojen suhteen. Laitoshuolto ja siivous puolestaan huolehtii siisteydestä ja yleisestä viihtyvyydestä. Heidän panoksensa on kriittinen, sillä esimerkiksi vuotava vessa tai epäsiisti sali voi pahimmillaan pilata koko teatteriesityksen.