Tule mukaan harrastajateatterin toimintaan!

Suomessa harrastajateatterit ovat olleet jo pitkään todella suosittuja. Monien mielestä itsensä ilmaiseminen teatterin keinoin on todella vapauttavaa ja täydellinen vastapaino työlle. Tarkastellaan seuraavaksi kuinka monta harrastajateatteria tai vapaaehtoista teatteriryhmää

Kuinka monta harrastajateatteria Suomessa on?

Suomen Harrastajateatteriliitto toimii valtakunnallisena kattojärjestönä kaikille harrastajateattereille. Harrastajateatteriliittoon kuuluvat henkilöt haluavat edistää, kehittää ja tukea suomalaista harrastajateatteritoimintaa. Joskus eteen tulee tilanteita, kuten esimerkiksi Covid 19 -viruksen aikana, että teatteritoimintaa ei voitu järjestää paikallisesti tai alueellisesti.

Joskus erilaiset rajoitukset yhteiskunnassa ovat tarpeellisia, mutta teatterilaisten into ei sammu silloinkaan. Harrastajateatterissa omia kykyjä ja luovuutta halutaan olosuhteista huolimatta aina tuoda esiin. Ihmisiä halutaan hauskuuttaa juuri silloin, kun ympäröivässä yhteiskunnassa asiat eivät ole hyvin.

Tiesitkö, että teatteriharrastus torjuu tehokkaasti yksinoloa, surua ja masennusta. Harrastajateatterissa korostetaan juuri positiivisia asioita, miten näytteleminen ja yhdessä tekeminen vahvistaa sekä kehon että mielen hyvinvointia. Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, joten kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Harrastajateatterit ovat yleishyödyllisiä, voittoa tavoittelemattomia yhdistyksiä

Harrastajateattereilla ei ole olemassa erilaisia puskurirahastoja, joita voisi käyttää aina “pahan päivän varalla.” Monilla harrastajateattereilla voi tietenkin olla oma pankkitili, josta maksetaan erilaisia kuluja, kuten kiinteiden tilojen vuokra- ja sähkökulut.

Koronan, eli Covid 19 -viruksen hääriessä Suomessa tilanne oli monissa harrasteteattereissa todella vaikea. Vaikeana aikana, eli koronakeväänä 2020 Suomen Harrastajateatteriliitto jakoi kotimaisille harrastajateattereille 20 000 euroa tukena ja hätäapuna. Suomesta löytyy noin 700 aktiivista harrastajateatteria, joista noin 500 kuuluu alan omaan, eli Suomen Harrastajateatteriliittoon. Harrastajateatteriliitto haluaa tukea ja varmistaa harrastajateattereiden toiminnan myös tulevaisuudessa.

Miten harrastajateatteriin voi liittyä?

Harrastajateattereiden yhteystiedot löytyvät helposti verkosta. Uudet jäsenet toivotetaan aina tervetulleiksi mukaan toimintaan. Mukava toiminta yhdessä muiden kanssa tuo iloa ja saa aikaan erilaisia käyttökelpoisia, helposti toteutettavia ideoita. Yhdessä voidaan suunnitella muun muassa se, mikä näytelmä seuraavana kesänä esitetään ja minkälaisia rooleja näytelmästä löytyy. Harrastajateatteri on joskus toiminut myös ponnahduslautana “suuremmille areenoille”, kuten elokuviin tai tv-sarjoihin. Kaiken kaikkiaan kannattaa siis ehdottomasti tutustua oman paikkakunnan tai jonkin muun itselle mieleisen harrastajateatterin toimintaan. Kaikissa suomalaisissa “asuu pieni näyttelijä, joka haluaa tulla esiin juuri harrastajateatterissa, eikö niin?”