Näytelmäkirjailijat kirjoittavat draamakirjallisuutta, jonka pohjalta tehdään esitys teatteriin. Kaikki näytelmäkirjallisuus on siis tarkoitettu teattereiden käyttöön. Näytelmäkirjallisuutta on ollut olemassa jo todella kauan. Varhaisimmat hyvin säilyneet teokset on kirjoitettu jo 400-luvulla ennen aikojen alkua. Tämän aikaisia näytelmäkirjailijoita olivat muun muassa antiikin Kreikan Aristofanes sekä Eufantos Olynthoslainen. Aristofanes oli siinä mielessä merkittävä kirjailija, että hän on kirjoittanut jopa neljäkymmentä teosta, jotka kaikki ovat olleet tunnettuja antiikin ajan Kreikassa. Esimerkiksi teos “Sammakot” saavutti merkittävää yhteiskunnallistakin arvostusta. Näytelmäkirjailija voi siis hyvin ottaa kantaa hankaliin ja ajankohtaisiin aiheisiin, kuten vaikkapa yhteiskunnan epäkohtiin. Myös tämän päivän näytelmäkirjailijat tekevät usein niin, joten näytelmäkirjallisuus ei ole ollenkaan pelkkää viihdettä.
Suomalaiset näytelmäkirjailijat tunnetaan maailmalla
Suomesta tulee useita hyvin tunnettuja näytelmäkirjailijoita, joiden teoksia on käännetty useallekin eri kielelle. Aleksis Kivi on kirjoittanut sellaisia suuren yleisön tuntemia teoksia, kuten Seitsemän veljestä sekä runokokoelma Kanervala. Hella Wuolijoki ja Minna Canth ottivat omalla aikakaudellaan kantaa esimerkiksi naisten asemaan sekä politiikkaan. Minna Canthin tunnetuin teos on Anna Liisa, joka käsittelee lapsenmurhaa, johon tarinan päähenkilö Anna Liisa on syyllistynyt. Kauppa-Lopo taas kertoo tarinan naisesta, joka on ulkoisesti rähjäinen ja juopottelee. Kuitenkin tämän kuoren alta löytyy mitä hyväsydämisin henkilö, joka haluaa muille pelkästään hyvää. Hella Wuolijoki taas on kirjoittanut Niskavuori-teokset. Teoksissa käydään läpi kaupungistumista ja maaseudulta pois muuttamista. Koko maailman tunnetuin näytelmäkirjailija lienee Shakespeare. Nyt kuitenkin tietokone on todistanut, että Shakespeare ei kirjoittanut kaikkia näytelmiään yksin. Tämä asettaa näytelmäkirjailijan siis hieman epäsuotuisaan valoon, koska ei voida olla varmoja, kuinka suuren osan hän on loppujen lopuksi kirjoittanut.
Näytelmäkirjallisuuden opiskeleminen Suomessa
Näytelmäkirjailijaksi haluavat päätyvät yleisimmin opiskelemaan kirjallisuutta yliopistoihin. Tämä on yksi keino päästä oppimaan lisää eri kirjallisuuden lajeista ja kirjailijoista. On kuitenkin muitakin tapoja ja kouluja. Näytelmäkirjailijaksi voi valmistua pyrkimällä opiskelemaan dramaturgiaa. Sitä voi opiskella Teatterikorkeakoulussa Helsingissä tai teatterityön tutkinto-ohjelmassa Tampereella. Molempiin kouluihin on runsaasti hakijoita, joten vain murto-osa pääsee sisään. Pääsykokeisiin valitaan ennakkotehtävien kautta, joten niihin kannattaa panostaa. Näytelmäkirjallisuutta voi opetella myös kotona lukemalla paljon kirjoja ja opiskelemalla kirjallisuuden lajeja sekä kielioppia. Nykyaikana kaikki tarvittava on helppo tilata netistä. Sieltä löydät niin kirjallisuutta kuin kaikkea muutakin esimerkiksi kotiin. Sohvat ja muut viihtyisät huonekalut tilaat helposti netistä. Opiskelua varten kannattaa panostaa myös työpöytään ja hyvään tuoliin. Kirjallisuuden opiskeleminen on pitkäjänteistä työtä, joten on tärkeää pitää huolta omasta itsestään ja esimerkiksi ryhdistään. Opiskelun ohessa on hyvä pitää myös pieniä venyttelytaukoja ja nousta hetkeksi seisomaan.