Teatteri tarjoaa viihdettä ja huikeita elämyksiä koko perheelle. Viihteellisen ja taiteellisen annin lisäksi yhteinen teatterissa käynti tarjoaa luontevan ja hauskan tavan koko perheen yhdessäoloon. Varttuneempien lasten kanssa teatterissa käyminen avaa ja virittää mahdollisuuksia keskusteluun, ja lisää näin vuorovaikutusta lastesi kanssa. Teatterissa lapsi oppii myös hillitsemään tunteitaan ja omaksumaan oikeita hyväksyttäviä käyttäytymistapoja aikuisten maailmasta. Teatterissa lapsi oppii näitä käyttätymismalleja sekä omilta vanhemmiltaan että myös muilta teatterissa kävijöiltä. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että elävän teatterinäytöksen katsomisessa on etuja verratuna vaikkapa saman näytelmän elokuvaversion katsomiseen. Elävä teatteri vangitsee ja lumoaa katsojansa voimakkaammin.
Yhteistä teatteriin lähtöä suunniteltaessa kannataa esitystä valittaessa ottaa luonnollisesti huomioon mukaan lähtevien lasten ikä. Kaikkein vaikempia aiheita tai turhankin ronskia huumoria sisältävät näytelmät eivät tietenkään perheen pienimmille sovi.
Lastenteatteri – suuria elämyksiä perheen pienimmille
Jos perheen lapset ovat liian nuoria katsomaan aikuisille suunnattuja esityksiä on ehdottomasti parempi valita varta vasten lapsille kirjoittettu näytelmä. Suomessa pyörii vuoden ympäri lukuisia lapsille suunnattuja esityksiä, useissa lastenteattereissa ympäri maan. Viimevuosina lastenteatterit ovatkin olleet hurjassa nousukiidossa. Lapsille suunnatut teatteriesitykset ovat lisäksi todella laadukkaasti toteutettuja, sillä lapset ovat tunnetusti aikuisia vaativampi kohdeyleisö.
Musikaalit – varmasti viihdyttävä valinta
Hieman vanhemmille, jo koulussa olevile lapsille ja nuorille, musikaalit ovat oiva keino päästä sisään teatterin kiehtovaan maailmaan. Esimerkkinä mainittakoon vaikkapa maailmanlaajuinen hittimusikaali Mamma Mia, joka villitsi varttuneemman väen lisäksi myös nuoria teattereissa kävijöitä eri puolilla maailmaa.
Käytöstavat kunniaan, myös teatterissa
Teatterissa käydessään lapsi oppii paljon aikuisten käytöksestä ja omaksuu uusia toimintatapoja. Nykyajan nopeatempoisessa maailmassa lapset eivät ole tottuneet keskittymään yhteen asiaan pitkäjänteisesti. Television nopeassa tahdissa vaihtuvat kuvat ja kohtaukset poikkeavat radikaalisti teatterin verkkaisesti etenevästä tarinankerronnasta. Paikoilleen rauhoittuminen ja esitykseen keskittyminen opettaa lapselle, että myös hidastempoinen esitys voi olla viihdyttävä.
Teatterissa käyminen ei vaadi erityistä pukeutumista. Riittää kun lapsella on päällään normaalit ja siistit lastenvaatteet. Aikuisillekin on suositeltavaa pukeutua tavalla, joka omalta osaltaan kunnioittaa esitystä ja esiintyjiä. Hieman arkista pukeutumista juhlallisempi vaatetus antaa myös lapselle signaalin, että teatterissa käyminen on tavallista arkea juhlallisempi tapahtuma. Shortsit ja hihaton t-paita eivät siis teatteriin kuulu.
Teatteri lapsen ja nuoren harrastuksena
Jos teatteri ja esiintyminen alkavat kiehtoa lasta enemmän, on teatteri harrastuksena loistava valinta. Harrastuksen aloittaminen on helppoa, eikä se vaadi suuria taloudellisia panostuksia.
Teatteriharrastuksen hyödyt lapselle ja nuorelle ovat lähes loputtomia. Lapsen itseluottamus ja esiintymistaidot paranevat ja hän oppii toimimaan luontevasti ryhmässä. Esiintyminen parantaa myös improvisaatiotaitoja ja empatiakykyä sekä tarjoaa loistavan väylän itsensä ilmaisemiseen. Esiintyminen myös opettaa ja auttaa lasta erilaisten tunnetilojen purkamisessa. Teatteriharrastus kehittää myös lapsen ja nuoren kommunikaatiotaitoja ja muistia. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että sekä teatterissa käyminen ja esiintyminen vaikuttavat positiivisesti myös lapsen koulumenestykseen. Tällä positiivisella vaikutuksella saattaa olla kauaskantoisia vaikutuksia lapsen elämässä.
Kaikkien edellä mainittujen hyötyjen lisäksi näytteleminen on ennen kaikkea hauskaa. Uusien ystävien kanssa yhdessä tekeminen ja onnistuminen tarjoaa lapselle elinikäisiä muistoja ja positiivisia kokemuksia, sekä auttaa solmimaan elinikäisiä ystävyyssuhteita.