Media kirjoittaa juttuja Hollywoodin uusimmista elokuvista ja niissä esiintyvistä tähtinäyttelijöistä. Tähtien taustat ja elämäntilanteet rakkaustarinoineen ja avioeroineen ovat kaikkien ulottuvilla. Nämä tähdet ovat nostettu lähes ylimaalliseen kulttiin. Lopulta on vaikea enää muistaa, että nämäkin tähdet ovat vain ihmisiä. Elämme viihdeteollisuuden siivittämässä ajassa, jossa on mahdollista katsoa lukemattomia elokuvia ja tv-sarjoja eri tuotantokausilta, eri välineistä joko verkossa tai tallenteina. Ei ole ihme, että monen nuoren mielessä näyttelijän ammatti tuntuu kiehtovalta, tai jopa ainoalta, vaihtoehdolta. Uskotaan, että siinä saa ilmaista itseään, samalla kun saa julkisuutta, unohtamatta taloudellista menestystä. Tosiasiassa näyttelijän työ vaatii paljon onnistuakseen, ensinnäkin on päästävä opiskelemaan sitä. Näyttelijän opinnot kestävät neljä vuotta, ja tässä ajassa opit valtavasti näyttelijäntyöstä koko laajuudessaan.
Miksi haluan näyttelijäksi?
Ennen kuin näyttelijäkouluun hakeutuminen tapahtuu, kannattaa selvittää itselleen, että miksi ylipäänsä haluaa näyttelijäksi. Näyttelijän ammatti ei ole Suomessa ihan samanlainen kuin Hollywoodissa. Täällä suurin osa näyttelijöistä joutuu elämään varsin pienellä palkalla, vaikka laitosteatterissa kylläkin säännöllisellä kuukausipalkalla. Freelancer-näyttelijä taas saa tottua hyvinkin epäsäännöllisiin tuloihin ja palkattomiin jaksoihin, varsinkin jos toimii elokuvanäyttelijänä, tai muissa lyhytaikaisissa produktioissa. Osa näyttelijöistä joutuu pakostakin tekemään muuta työtä näyttelijän töiden lisäksi. Sitten kannattaa huomioida, että pelkkä julkisuuden halu ei kanna kovin pitkälle. Vain pieni osa Suomessa toimivista näyttelijöistä pääsee suuriin otsikoihin. Enemmistö toimii kuitenkin suhteellisen näkymättöminä teatterintekijöinä. Mutta jos sinulla on vimma tehdä teatteria, into ja halu päästä ilmaisemaan roolihenkilösi ajatuksia, tunteita ja pyrkimyksiä valitun näytelmäteeman mukaan, olla osana työryhmää, tiukassakin ohjauksellisessa otteessa, niin hae opiskelemaan näyttelijäksi!
Missä voin opiskella näyttelijäksi?
Suomessa näyttelijäkoulutusta tarjoaa Teatterikorkeakoulu Helsingissä ja Näyttelijäntyön laitos (Näty) Tampereen yliopistossa. Myös Lahden kansanopistossa toimii yksivuotinen Teatterilinja, jossa saa perehdytystä näyttelijäntyöhön. Lisäksi musiikkiteatterin koulutusta annetaan Musiikkiteatterin koulutusohjelmassa Lahden Musiikki- ja draamainstituutissa. Näihin kaikkiin oppilaitoksiin on haku keväällä. Hakupaperit kannattaa tilata suoraan oppilaitoksesta ja noudattaa annettuja hakuohjeita. Jokaisen oppilaitoksen oppilasvalinnat ovat monivaiheiset. Jokaisessa vaiheessa karsitaan, kunnes tietty määrä hakijoita hyväksytään näyttelijäntyön opiskelijoiksi. Ennen kuin harkitset opiskelemaan lähtöä, kannattaa kokeilla harrastajateatteritoimintaa omalla paikkakunnalla. Suomessa on erittäin korkeatasoisia harrastajateatteriryhmiä, joiden ohjelmistot ovat laadukkaita ja kekseliäitä, ja näkökulmiltaan sekä käsittelytavoiltaan tuoreita. Kausi pienessä ylioppilasteatterissa tai muussa vastaavassa harrastajaporukassa, avaa silmiä kummasti, ja antaa hyvän kuvan siitä, mitä näytelmän teossa tarvitaan ja miten saadaan tehtyä valmis esitys. Kun teatterikärpänen on purrut, hae näyttelijäkouluun!