Teatterin uskottiin kuolevan pois siinä vaiheessa, kun elävät kuvat löivät läpi 1900-luvun puoleen väliin mennessä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan teattereissa riittää edelleen kävijöitä ja ihan pienemmilläkin paikkakunnilla on oma teatterinsa – ainakin kesäaikaan.
Toisinaan teatterilla on myös hieman elitistinen maine, mutta täytyy muistaa, että Suomessa oli vanhastaan työväenteattereita, jotka oli tarkoitettu nimensä mukaisesti niille, jotka eivät eliittiin kuuluneet. Nykyään myös hyvin toimeentuleva ylilääkäri saattaa käydä työväentetatterissa ja duunari esimerkiksi kaupungin teatterissa, eli vanhaa jakoa ei enää ole muuta kuin ehkä teatterien nimessä. Tosin nykyään Suomen ainoa ammattimainen työväenteatteri sijaitsee Tampereella. Nyky-Suomessa teatteri on koko kansan huvi, vaikka suurin osa joutuu ihan miettimään, milloin viimeksi tulikaan käytyä teatterissa. Yleensä tällainen vierailu on tehty esimerkiksi työhyvinvointipäivän yhteydessä.
Teatterit ovat muuttaneet muotoaan ja tulleet tähän päivään, vaikka sitä ei ihan heti tulisi ajatelleeksi. Enää ei teatteriin mennä niin kuin 1800-luvulla eväskorin kanssa ja sitten seurata lavan tapahtumia niillä pienillä kiikareilla, jotka muuten virallisesti tunnetaan nimellä teatterikiikarit.
Uusia tapoja tehdä teatteria
Kuten jo sanottu, teatteri on uudistunut eikä se enää ole välttämättä mikään tunkkainen näyttämö, jossa yleisö seuraa hiljaa ja ainoastaan taputtaa. Nykyajan teatteritaiteeseen kuuluu omalla tavallaan myös yleisön aktivoiminen esimerkiksi sisällyttämällä spontaanisti joku yleisön jäsen näytelmään.
Perinteisesti teatteriin ei ole saanut tuoda lemmikkejä, mutta myös tämä on muuttunut. Joissain teattereissa järjestetään sellaisia näytelmiä, joissa lemmikit on huomioitu tai otetaan jopa mukaan. Tällaisella teatterivierailulla kannattaa ottaa mukaan jotain puuhaa tai herkkuja lemmikille, jotta sen saa tarvittaessa rauhoittumaan. Niitä kannattaa etsiä osoitteesta https://www.zoo.fi/, joka tuo kaikki lemmikkien tarpeet vain parin klikkauksen päähän. Suosittu https://www.zoo.fi/ ei ole myöskään hinnalla pilattu, vaan kaiken saa edullisesti, minkä lisäksi https://www.zoo.fi/ tarjoaa myös nopeat kuljetukset.
Teatteria ei enää myöskään esitetä vain teatterissa. Jokainen, joka on käynyt kesäteatterissa, tietää kyllä, miten homma toimii ulkoilmassa ja miten siihen kannattaa varautua. Teatterit voivat viedä esityksen ulos joko osin tai kokonaan, ja tämän toteuttamisessa vain mielikuvitus on rajana. On myös mahdollista, että esimerkiksi lavasteita täydennetään nykytekniikan avulla siten, että voidaan luoda aivan surrealistisia maisemia. Tätä nykytekniikkaa voi hyödyntää myös silloin, kun halutaan ottaa yleisö osaksi näytöstä. Tätä kannattaa pohjustaa etukäteen, sillä suurin osa pitää edelleen puhelimen pois päältä teatterissa.
Myös vanhat tavat pitävät pintansa
Lasten teatterit eivät todellakaan ole kadonneet mihinkään. Päiväkodeista ja ala-kouluista tehdään edelleen luokkaretkiä teattereihin eteenkin keväällä. Tarkoituksena on saada lapset innostumaan teatterista ja esittävästä taiteesta noin yleensä. Lapsia myös kiinnostaa päästä totta kai aina luokkahuoneen ulkopuolelle ja kokemaan jotain aivan uutta.
Myös siellä elämänkaaren toisessa päässä, eli eläkkeellä, käydään aktiivisesti teatterissa. Eläkeporukka saadaan kasaan melko nopeasti ja moni eläkeläinen lähtee mieluusti päivämatkalle teatteriin vaikka vähän isompaankin kaupunkiin. Ryhmässä pääsee nauttimaan jostain mukavasta tuttujen kanssa ja parhaimmassa tapauksessa saa jopa uusia ystäviä.
Vaikka käytännössä mikään teatteri ei enää julkisesti ilmoita mistään pukukoodista, on sekä teatterin että kävijöiden keskuudessa se ennakko-oletus, että teatteriin pukeudutaan hieman arkista asua paremmin. Teatterissa on myös tapana nauttia pientä purtavaa väliajalla tai sitten syödä ihan illallinen esityksen jälkeen. Tätä kannattaa harkita erityisesti, jos on liikenteessä vähän isomman porukan kanssa. Teatterien ravintoloita ja leipomoita kehutaan edelleen ja verrattuna virallisiin ravintoloihin ne ovat hieman edullisempia.